Deltidsanställning

Du kan få ersättning i kombination med deltidsarbete under maximalt 60 veckor under en ersättningsperiod. När dina 60 veckor är använda kan du inte få ersättning för de veckor som du arbetar eller har semester. Du som får en ny ersättningsperiod har rätt till 60 nya deltidsveckor.

Exempel

 • Om du arbetar deltid under en vecka och får ersättning för samma vecka räknas den av från dina 60 deltidsveckor.
 • Om du har fått ersättning för en vecka du inte har arbetat eller haft semester, räknas inte den som en deltidsvecka.

 

Ensamstående med barn under 18 år

Du som är ensamstående och har barn under 18 år, som helt eller delvis bor hemma, kan anvisas till jobb- och utvecklingsgarantin när de 60 deltidsveckorna är använda. Det är Arbetsförmedlingen som gör anvisningen.

 

Avstängning vid avslutad eller avvisad deltidsanställning

Du riskerar att stängas av från din rätt till ersättning om du utan giltig anledning har lämnat din anställning. I vissa fall kan du lämna en anställning eller sluta vara verksam i ditt deltidsföretag utan att du riskerar avstängning från ersättning. Detta gäller om du har använt alla dina 60 deltidsveckor och din inkomst är lägre än din ersättning per dag som du får om du inte arbetar.

Om du har använt dina 60 deltidsveckor kan du under vissa förutsättningar tacka nej till arbete utan att stängas av från ersättning. Det gäller om anställningens omfattning är mindre än vad din arbetsmöjlighet är och inkomsten från deltidsarbetet är lägre än 90 % av ersättning per dag.

 

Permittering

Permittering är när arbetsgivaren minskar din arbetstid och lön medan anställningen i övrigt fortsätter som vanligt.

Om du har blivit permitterad kan du inte ses som arbetslös. Under den perioden har du inte rätt till ersättning från oss eftersom du fortfarande står till arbetsgivarens förfogande. Detta gäller oavsett om du får lön eller inte under permitteringen. Det är endast om du blir uppsagd och arbetslös på del- eller heltid som du kan ha rätt till ersättning.

Uppdaterad: 2023-01-20


Snabblänkar

Gå med hos oss

Genvägar

 • Kontakta oss
 • Arbetslös
 • Ersättning
 • Beräkna ersättningsdagar
 • Väntetid
 • Om oss
 • Vår integritetspolicy
 • Logga in

  Mina sidor

  E-tjänsten för dig som redan har ersättning hos oss eller vill ansöka om ersättning.

  Min anslutning

  E-tjänsten för dig som är ansluten till oss. Här kan du se dina fakturor och dina inbetalda avgifter.

  Postadress

  Alfa-kassan
  FE 69
  930 88 Arjeplog