Planerat servicearbete på alla våra e-tjänster

Lördag den 10 juni kl. 8 – 14 pågår ett servicearbete på alla våra e-tjänster. Du kan inte logga in under tiden som arbetet pågår.


Studier

Du som får ersättning från a-kassan får inte studera samtidigt. Men det finns några undantag som ger dig möjlighet att studera under tiden som arbetssökande. Innan du tackar ja till en studieplats ska du alltid meddela oss för att undvika eventuell återbetalning av hela eller delar av din ersättning.

Om du har sommarlov eller annat ferieuppehåll i studierna har du oftast inte rätt till ersättning från a-kassan. Om du studerar ska du ha avslutat eller avbrutit dina studier för att betraktas som arbetssökande.

 

Studier på heltid

Om du avslutade eller avbröt dina heltidsstudier när du var över 25 kan din studietid räknas som överhoppningsbar tid. Om du var under 25 år när studierna avslutades eller avbröts måste du ha arbetat i minst 5 sammanhängande månader innan studierna för att din studietid ska räknas som överhoppningsbar  tid. Maximalt 5 år av studier kan räknas som överhoppningsbar tid.

Har du arbetat kortare perioder eller inget alls under ditt ferieuppehåll kan även denna tid räknas som överhoppningsbar tid. Studier räknas som avslutade om de är slutförda eller definitivt avbrutna.

 

Studier på deltid

Ett av villkoren för att kombinera studier med ersättning är att studierna inte hindrar dig från att söka arbete. Ditt antagningsbesked från utbildningen ska visa omfattningen på studierna, hur många studiepoäng du är antagen till och under vilken tidsperiod du ska studera. Det gäller både studier på dagtid och kvällstid.

Det är viktigt att du kontaktar oss för att ansöka om att få studera under tiden du är arbetssökande. Gör det i god tid så att du hinner få ett beslut från oss innan din utbildning börjar. Om du har börjat studera innan du har fått ett beslut från oss kan du komma att behöva betala tillbaka utbetald ersättning. Samma regler gäller även för SFI-studier.

 

Undantagsregler

Du som får ersättning från a-kassan ska söka och finnas tillgänglig för arbete. Därför får du vanligtvis inte studera samtidigt som du får ersättning. Men det finns tre undantag som gör det möjligt för dig att studera och få ersättning från oss samtidigt.

 

1. Orienteringskurser eller motsvarande aktiviteter

Vi kan betala ut ersättning om du deltar i en utbildning eller annan aktivitet som är en orientering om olika yrken och utbildningsvägar eller som underlättar omställningen från ett arbete till ett annat. Kursen kan vara på deltid eller på heltid. Du kan få ersättning i högst 15 ersättningsdagar inom samma ersättningsperiod. Du kan använda ersättningsdagarna vid ett tillfälle eller utspritt under ersättningsperioden.

 

2. Deltidsstudier

Du kan studera med ersättning i maximalt 20 veckor under en ersättningsperiod.

Du kan få ersättning vid deltidsstudier om

 • du inte har slutat ditt tidigare arbete på grund av studierna
 • studierna inte hindrar dig från att söka och ta ett heltidsarbete
 • studierna inte överstiger 50 procent av heltid
 • studierna inte finansieras eller har finansierats med någon form av studiestöd. Om du har studerat och arbetat samtidigt under en period på minst 15 veckor före arbetslösheten är studiestödet inte något hinder för ersättning.

 

3. Påbörjade heltidsstudier innan arbetslösheten

Om du som har studerat och arbetat på heltid i minst 15 veckor före arbetslösheten kan du ha rätt till ersättning om du väljer att fortsätta studera. Du kan få studera med ersättning i maximalt 20 veckor under en ersättningsperiod.

Du kan få ersättning vid heltidsstudier om

 • du inte har slutat ditt tidigare arbete på grund av studierna
 • studierna inte hindrar dig från att söka och ta ett heltidsarbete
 • studierna inte finansieras eller har finansierats med någon form av studiestöd.
Uppdaterad: 2023-04-27


Snabblänkar

Gå med hos oss

Genvägar

 • Kontakta oss
 • Arbetslös
 • Ersättning
 • Beräkna ersättningsdagar
 • Väntetid
 • Om oss
 • Vår integritetspolicy
 • Logga in

  Mina sidor

  E-tjänsten för dig som redan har ersättning hos oss eller vill ansöka om ersättning.

  Min anslutning

  E-tjänsten för dig som är ansluten till oss. Här kan du se dina fakturor och dina inbetalda avgifter.

  Postadress

  Alfa-kassan
  FE 69
  930 88 Arjeplog