Planerat servicearbete på alla våra e-tjänster

Lördag den 10 juni kl. 8 – 14 pågår ett servicearbete på alla våra e-tjänster. Du kan inte logga in under tiden som arbetet pågår.


Företagare

Har du varit företagare kan du ha rätt till ersättning från oss om du helt har upphört med ditt eget företag eller om ditt företag är vilande. För att kunna få ersättning från a-kassan får du inte bedriva någon verksamhet i företaget.

Ersättning per dag baseras antingen på inkomsten som framgår av den senaste taxeringen eller på genomsnittet av de 2 åren innan inkomståret i den senaste taxeringen. Inkomster du hade innan du gick med i en a-kassa räknas inte med när vi beräknar din ersättning. Ersättningen från a-kassan är inte tänkt som ett stöd för start av nya företag. Det får inte heller vara en inkomstutfyllnad i olönsamma företag.

Ska du ansöka om ersättning?

Om du har upphört helt med företagandet eller har ett tillfälligt uppehåll behöver vi vissa uppgifter från dig. Mer information om hur företagare ansöker om ersättning kan du läsa här.

Vilande företag

Du som driver ett eget företag kan ha verksamheten vilande under 2023 utan att det påverkar din rätt till ersättning från a-kassan i framtiden. I normala fall måste du ha arbetat i företaget under minst fem år innan du kan få ersättning från a-kassan om ditt företag är vilande på nytt.

Under 2023 kan du som har ett vilande företag och får ersättning från a-kassan göra viss marknadsföring, exempelvis uppdatera din webbplats och sociala medier. Du kan även fortsätta ha kontakt med dina kunder och leverantörer. Detta får du göra om åtgärderna endast syftar till att du senare ska kunna återuppta din verksamhet.

Uppdaterad: 2023-05-15


Snabblänkar

Gå med hos oss

Genvägar

 • Kontakta oss
 • Arbetslös
 • Ersättning
 • Beräkna ersättningsdagar
 • Väntetid
 • Om oss
 • Vår integritetspolicy
 • Logga in

  Mina sidor

  E-tjänsten för dig som redan har ersättning hos oss eller vill ansöka om ersättning.

  Min anslutning

  E-tjänsten för dig som är ansluten till oss. Här kan du se dina fakturor och dina inbetalda avgifter.

  Postadress

  Alfa-kassan
  FE 69
  930 88 Arjeplog