Gå med hos oss
Gå med i Alfa-kassan idag
Här ansöker du om att gå med i Alfa-kassan.
Hem Frågor om ersättning
Här hittar du allmänna frågor och svar om ersättning från a-kassa. Om du har specifika frågor om just ditt ärende, logga in på Mina sidor.
För att ansöka om ersättning ska du anmäla dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag. Sen ska du logga in på Mina sidor och skicka in din ansökan om ersättning. När du har skickat in din ansökan skapas en Att göra-lista där du kan se vad du ska skicka in till oss.
Om du inte har BankID kan du kontakta vår kundservice och beställa hem blanketten Anmälan om arbetslöshet. Fyll i blanketten och posta den till oss.
Du kan ansöka om grundersättning hos oss om du inte är medlem i någon annan a-kassa. Oavsett vilken typ av ersättning du ansöker om behöver du uppfylla grundvillkoren och arbetsvillkoret.
För att kunna få ersättning ska du tidigare ha arbetat, uppfylla grundvillkoren och ett arbetsvillkor. Du som inte arbetat alls har inte rätt till ersättning från en a-kassa.
Använd vår Snabbkoll för att ta reda på om du eventuellt kan få ersättning.
Nej, vanligtvis inte.
Om du däremot har varit sjukskriven, haft föräldrapenning eller studerat kan vi eventuellt hoppa över de perioderna och se om du uppfyller ett arbetsvillkor innan dess. Den överhoppningsbara tiden kan som längst vara 5 år.
Om din arbetsgivare har fyllt i ett arbetsgivarintyg via Arbetsgivarintyg.nu får du ett mail eller sms när intyget är klart. Logga in på Mina sidor och granska intyget.
Om intyget är rätt ifyllt kan du skicka in det till oss. Om det inte är rätt ifyllt kan du skicka tillbaka intyget till din arbetsgivare.
Hur mycket du får i ersättning beror på om du har rätt till grundersättning eller inkomstbaserad ersättning.
Grundersättningen beräknas på hur många timmar du har arbetat i snitt de senaste 12 månaderna innan du blev arbetslös. Den beräknas dessutom på hur mycket du vill och kan arbeta och hur många timmar i veckan som du är arbetssökande. Du kan max få 510 kronor per dag.
Den inkomstbaserad ersättningen beräknas på samma sätt som grundersättningen men baseras också på din genomsnittliga inkomst. Du kan max få 1 200 kronor per dag.
Du kan få ersättning i 300 ersättningsdagar, max 5 dagar i veckan. Har du barn under 18 år får du automatiskt 150 dagar till, totalt 450 ersättningsdagar.
När du får ersättning börjar utbetalningen först efter 2 karensdagar. Det är dagar som du inte får ersättning för och de dras inte av från dina 300 ersättningsdagar.
För att kunna få utbetalning måste du först få beslut om beviljad ersättning. Vi kan inte lämna förhandsbesked när ett beslut kommer att fattas.
Vi handlägger alla ärenden i turordning. Här kan du läsa mer om vår aktuella väntetid.
Utbetalningar sker vanligtvis varje torsdag. Skicka in din tidrapport senast på måndag för att få utbetalning på torsdag samma vecka.
Du kan endast få ersättning för de dagar som du har varit arbetslös, dock för högst 5 dagar per vecka. Varje ersättningsperiod börjar med 2 karensdagar, dagar som du inte får någon ersättning för.
Vid en timanställning
Din genomsnittliga arbetstid och arbetsmöjlighet avgör hur många timmar du kan få ersättning för per vecka. Arbetar du under en vecka kan vi betala ut ersättning för resterande timmar, i hela och halva ersättningsdagar.
Du kan använda vår beräkningsfunktion för att räkna ut hur många ersättningsdagar du har rätt till per vecka.
Vid en deltidsanställning
Du kan få ersättning i kombination med deltidsarbete under maximalt 60 veckor under en ersättningsperiod. När alla dina 60 deltidsveckor är använda kan du inte få ersättning för de veckor som du arbetar eller har semester.
Arbetar du deltid under en vecka och får ersättning för samma vecka, räknas den veckan av från dina 60 deltidsveckor. Om du får ersättning en vecka där du inte har arbetat eller haft semester räknas inte som en deltidsvecka.
Studier räknas som överhoppningsbara om de har varit på heltid och om du var minst 25 år när de avslutades.
Om du var under 25 år när studierna avslutades ska du ha arbetat heltid under 5 sammanhängande månader någon gång innan du började studera, för att studier ska räknas som överhoppningsbar tid.
Om du har varit föräldraledig med föräldrapenning eller sjukskriven kan vi eventuellt hoppa över de perioderna och se om du uppfyller ett arbetsvillkor innan dess. Den överhoppningsbara tiden kan som längst vara 5 år.
Information om din föräldrapenning eller sjukskrivning hämtar vi automatiskt från Försäkringskassan när du ansöker om ersättning hos oss.
Om du har aktivitetsstöd på heltid kan du inte få ersättning från oss samtidigt. Om du får aktivitetsstöd på halvtid kan du få ersättning för resterande tid, förutsatt att du är arbetslös.
Du kan ansöka om ersättning även om du har sagt upp dig från din anställning. Du ska skicka in en skriftlig förklaring till varför du har sagt upp dig på egen begäran.
Har du sagt upp dig på egen begäran utan giltigt skäl eller blivit uppsagd av annan anledning än arbetsbrist riskerar du att bli avstängd i 45 ersättningsdagar. Lördag och söndag räknas inte som ersättningsdagar.
Om det finns giltiga skäl för uppsägningen får du inga avstängningsdagar. Exempel på giltiga skäl kan vara att du inte får din lön utbetald av arbetsgivaren eller att du på grund av sjukdom inte kan arbeta kvar. Sjukdom behöver styrkas med läkarintyg/läkarutlåtande.
När dina 300 ersättningsdagar tar slut kan du få ytterligare 150 dagar om du har barn under 18 år. Då får du totalt 450 ersättningsdagar. Detta sker automatiskt och du behöver inte ansöka om de dagarna.
När du har cirka 70 ersättningsdagar kvar av dina 300 eller 450 dagar, gör vi en kontroll för att se om du har uppfyllt ett nytt arbetsvillkor. Om du har uppfyllt ett nytt arbetsvillkor kan du få en ny ersättningsperiod. Du ska även skicka in ett arbetsgivarintyg till oss.
Vi begär intyg för att kontrollera att rätt ersättning har betalats ut till dig.
Om du har fyllt i på din tidrapport att du arbetar ska du skicka in ditt anställningsavtal eller motsvarande uppgifter till oss. Om du har en anställning ska du skicka in ett arbetsgivarintyg var sjätte månad från att anställningen påbörjades.
Om du har avslutat din anställning ska du också skicka in ett arbetsgivarintyg till oss.
Snabblänkar
Gå med hos oss
Här ansöker du om att gå med i Alfa-kassan.
Genvägar
Logga in
E-tjänsten för dig som redan har ersättning hos oss eller vill ansöka om ersättning.
E-tjänsten för dig som är ansluten till oss. Här kan du se dina fakturor och dina inbetalda avgifter.
Postadress
Alfa-kassan
FE 69
938 88 Arjeplog